24 april 2012

Nya Sedlar I Sverige 2015

Jag tycker inte det känns så länge sedan dom "nya" 100-lappen & 20-an kom. Men det är tydligen 30 år sedan dom togs fram av formgivaren Göran Österlund. Nu när det var tävling om vem som skulle designa dom nya sedlarna som ska lanseras hösten 2015 i Sverige så vann samma Göran igen.
Visst gillade jag 20-an med Selma Lagerlöf på med Mårten gås som flög över Skånes åkrar. Men det ska bli kul med dom nya sedlarna.
Mynten ska oxå bytas ut, men inget datum är sagt där. 10-an blir kvar som den är. 5-kronan blir guldfärgad.
1-kronan blir kopparfärgad och lättare. 50-öringen är redan borta sedan några år. Men 2-kronan är det nya myntet som kommer. Den ska oxå vara kopparfärgad. Tror att det kommer bli bra med en 2-krona.



20an
20an kommer få underbara Astrid Lindgren som motiv. Det var det mest självklara valet av alla. (När dom snuvade henne på Nobelpriset). Astrids Småland & Pippi Långstrump får oxå pryda sedeln med Smålands landskapsblomma Linnean. 




50lappen
Evert Taube på 50lappen känns oxå bra. Vem älskar inte hans härliga somriga visor. Att sjunga Änglamark är verkligen skolavslutning i Djurö skola på Värmdö för mig.
Bohuslän med den vackra Vildkaprifolen som landskapsblomma representerar Evert, men för mig är han Uppland där hans vackra Sjösala låg.




100ringen
100 kronor var verkligen mycket pengar när man var barn på 70-talet. Men nu är det bara en fika på stan.
Greta Garbo är verkligen supervacker på den blåa 100lappen. När hon dog dagen före min födelsedag 1990 jobbade jag natt på Expressen. Det var kul att se vilken fart det blev på redaktionen när hennes dödsbud kom. Garbo är en riktig superstjärna, så självklart ska hon vara med på våra sedlar. Greta & Stockholm ser lyxigt ut på sedeln. 




200ringen
Kul med en ny valör på sedlarna. 200 sedeln känns som ett bra mellanting mellan 100 & 500 kronor. Kommer nog bli den mest använda sedeln. 
Tyvärr så är det Ingemar Bergman som fick äran att vara på 200ringen. Jag tycker att han är en av Sveriges mest överskattade personer.
Murgrönan är Gotlands landskapsblomma som pryder baksidan på sedeln.




500ringen
Skånes stora Operadiva får pryda 500 lappen tillsammans med Öresundsbron och Skånes blomma som är Prästkragen. Jag hade gärna sett en glamorösare bild på Birgit Nilsson. Gärna när hon står på scenen och sjunger i en gnistrande galaklänning. Självklart ska coola Birgit vara med på sedlarna.




1000ingen
Norra Sverige fick representeras av Dag Hammarskjöld. Jag vet knappt vem han är eller vad han har åstadkommit. Fjällsippan som är Lapplands blomma är vacker på baksidan av sedeln.




Hoppas jag kommer att ha många av dessa kändisar i min plånbok framöver.









16 april 2012

Jag Fyller 41 År Idag !!!



Tänk vad tiden går fort, nyss fyllde man 15 år och då tyckte man att man var så gammal.
Nu är det inte lika roligt när man ser 41 ljus i tårtan, det liknar ju mera en eldstorm än en vacker födelsedagstårta.
När man var riktigt liten blev man firad av alla, massor med paket som man inte alls kom ihåg sedan vem man fick dom av. Leksaker, pussel, böcker, målarpennor, bokmärken, dockor, bilar, spel, bollar, nallar klistermärken och massor med andra roliga saker.
Sedan blev man lite äldre och man längtade fortfarande efter födelsedagen och alla paket, gärna stora hårda skulle det vara. När jag fyllde 8år fick jag en blå metalic cykel med limpsadel. den var så fin.
Sedan kom tonåren och man önskade sig skivor, biobiljetter och kläder. Vet att jag bla. fick Carola skivor och Soundtracet  till filmen "P.S.-Sista Sommaren" som jag spelade mycket. Prenumeration på tidningen OKEJ fick jag många år oxå.
Sedan ville man ju ha öl, vin och champagne när man blev några år äldre. Vet att jag tjatade om Champagne & prinsesstårta på sängen när jag skulle fylla 16 år.
Sedan såg man ju fram emot att fylla 18 så man kunde gå på krogen lagligt och 20 så man fick gå på Sysyemet. Samma dag som jag fyllde 20 skjutsade Morfar mig till Systembolaget i Gustavsberg. Stod utanför när dom öppnade och när jag väl skulle betala min vinflaska så frågade tanten inte ens om leg ;-(


Sedan var det helt okej när man fyllde 21-29, ofta trevliga roliga födelsedagskalas med tårta smörgåstårta och kaffe, vin och fester.
Sedan kom det magiska 30 när man skulle bli vuxen på riktigt, många har ångest inför 30 år. Jag tyckte det bara var kul. Vi var 16 kompisar som åkte på Ålandskryssning på Påskdagen som jag fyllde på. Blev firad i 24 timmar. Mycket kul men jag åldrades nog 5 år på den resan.
35 var inget särskilt att fylla, åren bara staplades på hög.


Det jag kan sakna lite är att man träffade alla kompisar familj och släktingar när man fyllde år förut. Nu är det bara när man fyller "nollan" som alla kommer.
Sedan kom domedagen, 40 år. Dom som säger att livet börjar vid 40 måste ha haft en värdelöst liv innan. Det finns inte mycket positivt med att fylla 40. Man blir tröttare, fetare, gråare och man orkar mindre. Det som är skönt med att blivit medelålders är att man inte bryr sig så mycket om vad andra tycker och säger. Nu kan man säga och göra lite som man vill, det är skönt. 
Nu dax för fika på Cafe Fåtöljen på Hornsgatan innan det att dax att jobba till Göteborg.


Det moderna födelsedagsfirandet blir via SMS, MMS och såklart på FaceBook. Nu när klockan är 14:08 har jag redan fått 102 Grattis hälsningar. Tack Tack Tack Tack !!!!





3 april 2012

Top 42 Listan 52 Dagar Före

När det var 52 dagar kvar till Eurovision Song Contest i Baku Azerbaijan så lyssnade/tittade jag på alla 42 länders bidrag till Eurovision.
Vissa har dåligt ljud eller dåliga live framträdanden eller en del har videos. Så det kommer helt klart att ändra sig innan det är dax i Maj, men så här tycker jag nu.

Såklart gillar jag Sveriges låt med Loreen, den har man ju lyssnat på en del reda.
Andra favoriter är Italien som sjunger en låt på italienska. En låt som inte borde vara i min smak, men jag gillade den direkt.
Frankrike skickar en modern låt som jag hoppas dom sjunger på franska.
Norges låt Stay med Tooji är som en modernare variant på Eric Saades Popular. Den kommer garanterat spelas hela sommaren på alla radiokanaler och klubbar.
Finland sjunger på svenska.
Av årets 42 låtar så är det 10 st som har svensk inblandning.
Ryssland skickar 6 tanter som är mellan 70 & döden typ. Låten börjar som en ryssk folkvisa och går över till umpabumpa teckno, den sitter som klister på hjärnan och den är kul att dansa till.
Andra som jag gillar är Cypern Bulgarien & Vitryssland.
Det finns massor med skit oxå, så när du tittar på min toplista här nedan så var beredd på att få höra många konstiga skitlåtar som inte borde ha sett dagens ljus.
Bla. Montenegro, Österike & Albanien.


Här nedan kommer en länk till min 9.54 min långa toplista, plats 42 till plats 1.


Kommentera gärna. 

Klicka här för  länk.


1 april 2012

Jag Är ARG På......

Första April idag och jag sitter hemma och är arg på ganska mycket, tänk va skönt det skulle vara om allt var som det skulle/borde vara. Då slapp jag vara sur arg & irriterad på så många saker.


Tar lite olika ämnen som jag är arg på just nu, ingen rangordning alls.


com hem
Har varit kund hos com hem i många år. Dom är ett bra företag som försöker sälja på sina kunder fler och fler kanaler mm. Men så fort det blir något problem så skiter dom i sina kunder. Vi har paketet "8 Favoriter" hos com hem, och sedan i Augusti hart hälften av kanalerna strulat så att man inte kan titta på dom. Bilden fryser, ljudet hackar, bilden blir rutig, bilden blir helt svart och när man försöker spela in så blir det bara skit av allt. 
Jag som är en stor TV-nörd som följer massa program & serier blir ju vansinnig när det strular. Vi har bytt antennsladd, testat en annan box, startat om allt, kollat sladdarna, ringt com hem supporten som inte var till någon vidare hjälp. 
Nu i Mars så har ALLA kanaler slutat fungera. Visst är det kul att betala nästan 200:- i månaden i 7 månader utan att kunna titta på TV. Nu ska det äntligen komma en reparatör i veckan från com hem, om han inte löser alla fel så kommer jag bli galen. com hem kan vänta sig att jag hör av mig igen, kan man få någon ersättning tro? Eller är det så att kunder bara ska skänka sina pengar utan att få något??
Det ända som är bra med com hem är deras reklamfilmer med "Judith & Judith".
Så klart är jag ARG.




Stockholms Tunnelbana
En stor undran till SL som sköter Stockholms Tunnelbana, varför kör ni korta tåg på helgerna?? Jag betalar dyrt för mitt SL-kort, 790:- för 30 dagar. Det är nog fler än jag som betalar dyrt för att få åka T-bana i Stockholm. Varför kan ni då inte se till att alla får plats i vagnarna. Försökte åka idag vid 15-tiden från Hornstull, gick inte att komma in i dom proppfulla vagnarna.
Samma sak på vardagskvällarna, då är det ofta knökafullt i tågen.
Man kanske skulle skita i att betala för sig, om alla slutade betala så kanske dom börjar förstå att något är fel, eller??
Så klart är jag ARG.


Melodifestival-DVD'n
Nu har den kommit till butikerna, årets Melodifestival DVD. Men bli inte för glad för det. Visst dom har sänkt priset lite. Men det är bara dom 32 låtarna som är med. Inga mellanakter, omröstningar, programledare, ingen Andra Chansen & ingen Final från Globen.
Om jag bara skulle vilja se typ Charlotte Perellis eller Loreens nummer kan jag kolla på YouTube, där finns allt. Men jag köper ju DVD'n för att jag vill ha allt samlat för varje år. 2010 & 2011 var dom ännu värre, då kom ingen DVD alls. Höj priset lite om det är pengar som fattas. Eller låt ett produktionsbolag ge ut DVD'n som gillar sitt jobb. 
Så klart är jag ARG.


Aprilväder
För 1 vecka sedan var det 16 grader och sol ute. Krokusar, Påskliljor och Tussilago blommar. Våren var här. Men så vaknar man till ett Aprilskämt idag, snöar och blåser och är 0 grader ute. Varför blir man lurad varje år? Jag vill ha sol värme och vår nu. Nu när vi nästan slapp snön i vintras då kan vi få slippa den i April oxå.
Så klart är jag ARG.


TV3
Jag följer många serier på TV3, men det är svårt. Dom har dille på att flytta programmen hela tiden. Byta dagar, byta tider, sluta sända mm. Följde serien Smach på måndagarna, den flyttades helt utan förvarning till söndag em. Real Housewives Of Beverly Hills som sändes på vardagarna hade bara finalprogrammet kvar, nä då slutar dom sända serien. Varför när det bara var 1 program kvar. Har skrivit till TV3 och frågat, men tro inte att dom svarar. Adam Live har dom bytt tid på flera gånger och Project Runway har dom sänt både 1 & 2 avsnitt i veckan, men man vet inte hur vart och när. Snälla TV3 försök ha lite ordning på era programplanerare, dom verkar desperata eller fulla.
Så klart är jag ARG.


SL Access-Kort
Jag köper månadskort eller kvartalskort på SL. Så att man kan åka obegränsat med Buss, Tunnelbana, Djurgårdsfärja, Spårvagn & Tvärbana. Plastkortet som dom bytte till för några årsedan som först kom i 5 färger finns nu bara i 1 färg, Blå. Mitt kort som strular när man ska läsa av i spärren i tex. Tunnelbanan är mycket irriterande. Ibland får man försöka 3-4 gånger innan det fungerar. När korten kom sa dom att man kunde ha det kvar i väskan och hålla den mot avläsaren så skulle det fungera. Mitt kort går ej att läsa av ens om jag har det kvar i avsedd plastficka.
Har försökt byta kort på SL-Center men dom säger att det fungerar bra och att jag ska betala en avgift om jag vill byta kort.
Så klart är jag ARG.


iTunes Store
Jag har fått inse att CD-singeln är död, och om man vill betala för sin musik så är det iTunes Store som man ska handla ifrån. Men det som gör mig lite sur är att det inte finns allt där, det borde ju vara lätt när allt går via internet nu. Jag vet att tex. AQUA släppte sitt album i Danmark för ca 2 år sedan. Men det går inte att få tag i i Sverige. Hur gör man om man vill ha musik som inte går att köpa för att någon har bestämt att det inte ska finnas i Sverige. Om man har tur kan man hitta låten på YouTube eller på Spotify.
Så klart är jag ARG.




Nu hoppas jag att alla som är berörda ska ta åt sig och rätta till sina fel och brister. TACK.