14 juni 2012

Pocket Sommar

Finns det något skönare än att ligga på en filt på en solig sandstrand eller gunga lite sakta i en hammock och vara helt inne i en spännande pocketbok. Man vill inte lägga ner boken för att det är så spännande. Men samtidigt så vill man inte att boken ska ta slut heller.
Jag tänkte tipsa om en radda pocket böcker som jag läst (nästan alla) och som jag tycker är värda att fler ska få upp ögonen för.
Jag gillar övervägande deckare som utspelar sig i Sverige, gärna i Stockholm. Har uppteckt att det är övervägande kvinnliga författare som jag gillar.
Ingen rangordning eller kronologisk ordning här nu, bara massa bra böcker ;-))
Många är hela serier men man dom flesta behöver man inte läsa i ordning.




VIVECA STEN
Sandhamns morden är en serie på 5 böcker som utspelar sig på & runtomkring Sandhamn ute i Stockholms skärgård. Första boken heter "I De Lugnaste Vatten" där får man lära känna huvudrolls innehavarna Polisen Thomas Andreasson och bank Juristen Nora Linde mfl.
Gillar verkligen Sandhamns morden, känner igen platserna och persongalleriet är intressant och miljöerna härliga. Har sträckläst alla 5 böcker, det är svårt att lägga ner dom. 
Bok 2 heter "I Den Innersta Kretsen" och utspelar sig under Gotland Runt som startar på Sandhamn.
Bok 3 som heter "I Grund Utan Skuld"  är nog min favorit, den har en parrarell historia som utspelar sig 100 år tidigare på ön. Hade gärna läst en hel bok om bara den berättelsen. Längtar redan till nästa bok.
Flera av böckerna har filmats för TV4 med bla Alexandra Rapaport & Jonas Malmsjö i huvudrollerna.




ANN-CHRISTINE BÄRNSTEN
Den gamla schlager sångerskan som sjöng den odödliga låten "Ska Vi Plocka Körsbär I Din Trädgård" har skrivit en smaskig mordhistoria i schlagermiljö.
Boken heter "Döden Är En Schlager" och handlar om morden på flera homosexuella schlager stjärnor. Poliserna Johan Ramel & Martina di Gombri får fullt upp med en skräckslagen kändis värd och massmedia eftersom Eurovision Song Contest ska gå av stapeln i Glogen 2 veckor senare. Mycket spännande och intresant historia i ovanlig miljö. Boken utkom 2007.




MARI JUNGSTEDT
En av mina favorit författare är Marie Jungstedt. Hennes deckarserie om Gotlands poliserna Anders Knutas & Karin Jacobsson samt Journalisten Johan Berg får mig att slukas helt i boken. Vet inte varför jag gillar "Knutas Serien" mer än dom andra, men något har dom. Den lilla småstaden Visby på Gotland kan tydligen gömma hur många mördare som helst. Varenda rauk verkar gömma en smaskig mord historia. Den första boken i serien heter "Den Du Inte Ser". den griper tag i en direkt när man känner den fuktiga dimman på den öde sandstranden på Gotland. Det har blivit 10 st böcker i serien, Läs Läs Läs. Kan inte säga villken som är bäst, historierna börjar flyta ihop. Det känns som jag känner personerna i böckerna.
Tyvärr så såldes filmrättigheterna till Tyskland. Det blev dubbade filmer med dåliga skådespelare. Dom ända som var bra var dom svenskar som var med i TV serien. Se den inte, läs böckerna.




PAULINA PORIZKOVA
Tjeckisk-Svenska supermodellen Paulina som växte upp i Lund och fick en superkarier på 80-talet som modell för alla dom stora tidningarna. 2007 skrev hon boken "Modellsommar" som handlar om en flicka i södra Sverige som åker till Paris och lyckas slå igenom som modell. det är ingen biografi men mycket kan jämföras med Paulinas liv. Intressant och spännande gripande verklighetsdrama i modellvärden på 80-talet.
På senare år har man sett Paulina i juryn bredvid Tyra Banks i Top Model USA.




CARIN GERHARDESEN
Hammarbyserien handlar om en polisstation på Södermalm i Stockholm. Den hyggliga polisen Conny Sjöberg och hans kollegor får ta sig ann en rad olika mord på Södermalm och dom södra förorterna. Gillar verkligen personerna i den här bokserien på 4 böcker hittills. Första boken heter "Pepparkakshuset" och därefter kommer "Mamma, Pappa, Barn"
"Vyssan Lull" och den senaste heter "Helgonet". Köp alla 4 böckerna och läs dom i sommar i hängmattan. du kommer ändå vilja ha nästa bok direkt när den första är klar.




JIM DWYER & KEVIN FLYNN
Ingen på våran jord kan ha missat det vidriga hemska som hände 11 September 2001. Här är boken om personerna som jobbade i tornen i New York den morgonen. Det är en av dom mest gripande böcker jag läst. Att följa personernas öden inne i dom brinnande skyskraporna är som att se en fruktansvärd film fast det är verkligheten som man läser om. Samtidigt är det väldigt fascinerande att följa deras kamp för överlevnad. Boken baserar sig på vittnesmål, telefonsamtal, mail mm inifrån skraporna. Läs boken om du har ett bra psyke, det är 387 sidor av ångest. "102 Minuter" är en jobbigt bra bok som du bär med dig länge i tankarna.




KRISTINA OHLSSON
Bokserien med dom vackraste titlarna. "Askungar" "Tusenskönor" "Änglavakter" & "Paradisoffer". Första bokens in leding handlar om en liten flicka som försvinner på ett X2000 tåg som rullar in i Stockholm. Sedan får man följa den gastkramande polisjakten på en galen mördare. Gillade första boken, mycket spännande, men var inte så förtjust i huvudrolls innehavarna. det tog till bok nr 2 innan jag började gilla dom ordentligt. Alla 4 böcker är väldigt spännande och man vill inte att dom ska ta slut. Tur att det är tjocka böcker.




JUDITH KRANTZ
Den här boken har jag inte läst, men jag har DVD-Boxen och jag älskar den. 80-tals nostalgi på hög höjd. "I'll Take Manhattan" är en bok som blev mini TV-serie 1987. Handlar om ett medie imperium från början på 1900-talet fram till mitten på 1980-talet. Läs eller kolla in DVD'n om du gillar smaskiga kärleks dravell med härliga personer och många intriger. Riktig "tant snusk bok".




LIZA MARKLUND
Liza's Bok-Film "Sprängaren" är den som är orsaken till att jag började läsa deckare. Såg filmen och fillade verkligen Helena Bergström som Annika Bengtzon. För mig är Helena  Annika Bengtzon. 9 böcker i serien om Journalisten Bengtzon på tidningen Kvälls Pressen i Stockholm har det blivit. flera har filmats och flera är på gång. "Sprängaren" "Nobels Testamente" och "Prime Time" är dom jag gillar bäst. det är bara en som jag inte gillade och det var "Den Röda vargen", vet inte varför, den bara inte grep tag om mig. Det känns som om Annika Bengtzon är en person som jag känner på riktigt. Då har man lyckats med sina böcker.
Första boken kom 1998, hoppas det kommer många flera.




LIZA MARKLUNG & JAMES PETTERSON
En av dom smaskigaste blodigaste och mest spännande böcker jag läst är deras samarbete om boken "Postcard Killer". Den gick inte att sluta läsa om det unga paret som reser runt i Europas städer och mördar folk för skojs skull. Om du bara ska läsa en bok i sommar, Läs den här då.
James Petterson är en av USA's mest lästa, han har bla även skrivit den spännande brutala boken "Bikini". Klart läsvärd.




ANNA JANSSON
Böckerna om polisen Maria Wern på Gotland har jag fastnat för. det finns runt 15 st.Såg först TV-serien med Eva Röse & Allan Svensson i huvudrollerna, sedan var jag fast. Första boken heter "Stum Sitter Gudarna" och kom år 2000. Maria och hennes kollegor på polisstationen har fått ett antal mord på sina skrivbord under dessa år. Jag får inte riktigt in ett flyt i läsandet av Anna Janssons böcker, men dom är bra. Och jag vill läsa dom alla. TV-serierna är oxå bra på TV4.




Nu har du fått lite läsartips från mig. Hoppas du hittar någon härlig bok att läsa i sommar. Skriv gärna och tipsa om era favoriter oxå,



12 juni 2012

Fotbolls-EM Igång

Ikväll spelade Sverige sin första match i Fotbolls-EM 2012. Ukraina-Sverige. Ukraina spelade överlägset bäst ikväll. Det hela slutade med att dom vann med 2-1. Välförtjänt var det oxå.
Sverige kändes nervösa och helt ofokuserade. 


Sveriges "Bortatröjor" tycker jag var snygga med den gula randen på tvären, känndes lite 60-tal.


Mina favoriter i "BlåGult" är Anders Svensson, Ola Toivonen & Johan Elmander. Jag vet att många (särskillt vissa) inte gillar dom, men jag tycker dom är bra. Anders Svensson borde ha varit med på planen från start med Toivonen Källsdtöm & Elmander.
Zlatan tycker jag är totalt överskattad, alla pratar om att han är så fantastisk. Mär ska han visa det då??? Nä visa honom lite ödmjukhet och lär honom sjunga Nationalsången. Varför ska han vara så divig att han inte kan tänka sig att sjunga "Du Gamla Du Fria" ??
Nu får vi hoppas på lite tur och lite ödmjukhet så kanske vi har en chans mot England på fredag och mot Frankrike nästa vecka.


Jag tror att Holland kommer vinna Guldet och att Portugal & Spanien kommer vara med i topp oxå. Kanske Frankrike oxå.


Heja Sverige Heja Sverige !!!

6 juni 2012

Grattis SVERIGE !!!

Idag är det Sveriges Nationaldag. Fram till 1983 hette dagen Svenska Flaggans Dag, men sedan blev det Nationaldagen.
Äntligen har 6.e Juni blivit en "röd" dag. Det är ju självklart att det ska vara en helgdag. 


Jag verkligen Älskar Sverige, Det är det vackraste landet jag besökt. Skogar, fjäll, Rapsfält, Sjöar, Stockholm,  Berg, Skärgårdar, Sommar, Vinter och allt annat vackert.


Den plats i Sverige som jag tycker är vackrast och allra mest svensk är Stockholms Skärgård. Det finns inget vackrare med alla kobbar, skär, krokiga tallar, öppna fjärdar och mysiga vikar. Kan det bli mera svenskt med en liten ö i skärgården med en liten röd stuga med vita knutar och en flaggstång bredvid ??


Stockholm är en annan storfavorit, Älskar verkligen Stockholm. Lagom stort (ibland lite för litet) södermalm är favoriten med sina caffeer udda butiker och den avslappnade stämningen. Långholmen är som ett minjatyr av Stockholms skärgård, båtar stränder klippor ängar mm. Ligga på en filt med kompisarna dricka en box rosé och titta ut över Riddarfjärden, det är Sommar Stockholm för mig. 


Andra saker som får mig att känna mig extra svensk är Sveriges vinnare i Eurovision Song Contest. ABBA, Herrey´s, Carola, Charlotte Nilsson, & årets vinnare Loreen. Tänk vad man blir glad och stolt  när vi vinner hela Schlager-EM. Heja Sverige !!


I år är det dax för OS i London i slutet på sommaren, då lär man ju sitta med en Svensk flagga och heja på sporter & svenskar som man knappt känner till.
Nu i Juni börjar Fotbolls-EM i Polen/Ukraina. Sveriges matcher mot Ukraina, England & Frankrike lär bli spännande. Då kommer många svenskar heja på Anders Svensson,
Ola Toivonen, Johan Elmander mfl. Förhoppningsvis går Sverige vidare från sin grupp. Heja Sverige !!! Heja BlåGult !!!


Idag kommer vi få se våran vackra kungafamilj på Skansen i Sverige-dräkten. Jag blir glad när man ser kungafamiljen framträda i olika sammanhang. Folkdräkten ser man bara på Nationaldagen, men då är det vackert.


Idag hoppas jag att alla har Sverige flaggor överallt och att alla kan sjunga Sveriges Nationalsång.
"Du Gamla Du Fria, Du Fjällhöga Nord....."


GRATTIS SVERIGE !!! GRATTIS SVERIGE !!!

4 juni 2012

Tunnelbanans Korta Tåg

Jag är en mycket trogen pendlare med SL, Stockholms Lokaltrafik.
Jag har haft "Busskort" sedan jag gick i förskolan och åkte buss 434 från Fjällsvik varje dag. Har pendlat med buss från Vindö på Värmdö hela min uppväxt. Första åren till skolan på Djurö. sedan till Hemmesta & Gymnasiet i Nacka. Många timmar med SL har det blivit. Vågar inte tänka på hur många timmar jag åkt buss i mitt liv, men det blir nog några år. Sedan pendlade jag in till stan för att jobba och festa mm. Vissa dagar åkte jag 1 timme in till Slussen på morgonen, jobbade och sedan hem igen 1 timme. Sedan på kvällen in till stan 1 timme i buss och sista bussen hem igen sedan. Så vissa dagar kunde det bli över 4 timmar med SL.


Nu har jag dessutom skaffat årskort sim kostar 8300:-. Min resa är numera bara 8 minuter till jobbet, men det blir ibland flera resor på en dag.
Jag jobbar som Tågvärd på SJ så mina arbetstider är väldigt varierande. Vissa dagar börjar jag jobba kl 04:11 och ibland slutar jag vid 00:30 på "kvällen".


Jag tycker att när man har betalat för sina resor i 35 år och alltid varit ordentlig och hjälpsam så borde man ju kunna få sitta i tunnelbanan och att det ska vara rent fräscht och tryggt när man ska/har jobbat. 
Men som det är nu på sena kvällar och helgerna så kör SL bara korta tåg. Det innebär att man oftast får stå hoppträngd med alla andra. Om man ens lyckas komma med i vagnen. 
Jag förstår oxå att vagnar måste lagas, städas mm. Men som resenär är det inte kul att åka med SL's tunnelbana nu.
Förr var jag sällan rädd eller nervös när jag åkte. Men nuförtiden ser man inte röken av väktare varken i vagnarna eller på perrongerna. Varför??


Fick jag bestämma så skulle tunnelbanan börja gå en ½ timme tidigare på morgonen och en ½ timme senare på natten. Vi som jobbar oregelbundet har inte alltid råd att åka Taxi till & från jobbet.


Ja visst har det blivit dyrt att åka med SL, 36:- för 1 Zon är dyrt, särskilt för det man får.