3 maj 2012

Sköna Maj Välkommen.....


Nu är det äntligen MAJ månad. Denna underbara härliga vackra månad.Helt klart årets bästa månad. Det kan inte bli vackrare ut än i Maj. Träden och gräset är ljusgrönt, nästan neongrönt ibland. Alla fina härliga vårblommor som kommer i rabatter parker och ute i naturen. Tänk att man blir så glad när man ser några ljusgröna blad sticka upp bredvid en gångväg i Maj, men i Juli är det ingen som bryr sig alls. Tänk vad många som lägger upp bilder på Tussilago, Krokusar, Körsbärsblom, Blåsippor, Påskliljor mm på FaceBook i Maj. Varför slutar alla med det i juli?
Några av mina favoritblommor på våren är Gullvivor, Blåsippor, Mandelblom, Kabeleka, Krokusar och Påskliljor. Tänk dig en stor bukett med gula Gullvivor i en vas på bordet, då känns det vår. 


Något som jag gillar som jag tror att inte så många tänker på eller gillar är den gula blomman Kabeleka. Dom växer i dikeskanterna i små klungor på våren. Det är en blomma som jag har gillat sedan vårarna hemma på Vindö.
Gillar även stora klungor med Krokusar i rabatterna, men det är nästan ännu finare när dom växer utspridda i gräsmattan eller på en grässlänt. Gillar både dom gula, vita Och lila krokusarna.
Något som är väldigt vackert är alla blommande fruktträd. Äpple, Päron och Körsbär. Kungsträdgården i Stockholm är underbart vackert ca 1½ vecka om året. Nu i år blommade alla rosa Körsbärsträden i Kungsan under Valborgs helgen. Det är kul att se alla Stockholmare springa runt med sina kameror och mobiler och fota hejvillt i ett hav av rosa blomblad.
Snart är det oxå dax för Hägg och dom underbara Syrenerna att börja blomma. Syrendoft är nog en av dom bästa som finns. Blir så lycklig.
En annan doft som kommer på senvåren är Liljekonvaljerna. Vackra ståtliga som doftar helt magiskt.
Lite senare kommer en annan storfavorit, Lupinerna, En av dom vackraste blommorna som finns. Jag har försökt plantera Lupinfrön runtomkring här i Högalid. Frön från både Strängnäs och Svedala. men icke, vill inte växa här i storstadsdjungeln. 
Ut och njut av den underbara månaden Maj nu. Det är bara en månad av 12 som är magiskt vacker.
Snart är Skåne färgat knallgult oxå. Rapsen har redan börjat blomma, och om någon vecka så är alla åkrar så gula att det nästan gör ont i ögonen. Innan jag började pendla till Skåne för fyra år sedan hade jag aldrig sett Raps på nära håll, men nu när jag vet hur häftigt gula dom är och hur mycket det finns av det i Skåne så har det blivit en ny vårfavorit. Skåne i Maj är som vackrast.

1 kommentar:

  1. hej Fredrik, oh vilka fina bilder! kul att se, kul att höra att du tänker på det "gamla hemmet" när du ser olika blommor, spec kabelekan! syrener får du när du kommer hem, kram mam.

    SvaraRadera